na naslovnicu

Naši vrtići
Dječji vrtić ZEKO - Varaždin
Križanićeva ulica 96
Tel. 042/260 713


Dječji vrtić ZEKO - Cestica
Dravska 2a
Tel. 042/725 118

Dječji vrtić ZEKO - Trnovec
Bartolovečka 70
Tel. 042/683 044


Aktivnosti na otvorenom u DV-u Zeko tijekom zimskih mjeseci
 
U Dječjem vrtiću Zeko programski se potiče svakodnevni boravak djece na svježem zraku uz adekvatne razvojno primjerene aktivnosti tijekom sati boravka u vrtiću.
Edukacije odgojiteljica o utjecaju svakodnevnog boravka na zraku na zdravlje djece i odraslih održava vrtićka zdravstvena voditeljica i važan su aspekt kontinuiranog usavršavanja. Osim toga, važnost dječje igre u prirodi i na svježem zraku kontinuirano potkrepljuje i pedagoginja vrtića, ističući pozitivan i nezamjenjiv utjecaj otvorenog prostora na fizički, socijalni, emocionalni i spoznajni rast i razvoj djece.
Važnost pridajemo i edukaciji o sigurnosti djece i zaštiti zdravlja tijekom boravka na otvorenom (primjerena odjeća, obuća, zaštite od insekata, sunca, i dr.). Sigurnosni protokoli postupanja u nepredviđenim situacijama također su redovito konzultirani i nadopunjavani.
U Dječjem vrtiću Zeko u Varaždinu redovito se prakticiraju svakodnevni jednosatni ili duži boravci na otvorenom. Oni se odvijaju bez obzira na vremenske prilike, kako ljeti, tako i zimi, u suradnji s roditeljima oko odgovarajuće odjeće, obuće i opreme djece za sve vremenske uvjete. Iznimka je izrazito hladno vrijeme s temperaturom zraka ispod -5˚C, izrazito vjetrovito kišno vrijeme, te podnevna žega ljeti.
Pored toga, ovo je već druga pedagoška godina kako se u DV-u Zeko Varaždin za djecu od 3-7 god. organiziraju i redovite mjesečne aktivnosti u šumama naše županije. Dosadašnja iskustva s ovakvim aktivnostima su vrlo pozitivna: kod djece primjećujemo bolje prepoznavanje promjena u prirodi, životinjskih vrsta, bolje razumijevanje života, povećan interes za biljni i životinjski svijet te istraživačke aktivnosti, veću motivaciju za sudjelovanje u aktivnostima na otvorenom, te, ne manje važno, veselje, iščekivanje i oduševljenje svakim ponovnim „izletom“ u šumu. Roditelji izražavaju zadovoljstvo ovakvim načinom rada, traže i potiču odgojiteljice na organizaciju aktivnosti u šumi, te daju pozitivne povratne informacije od djece. Nakon početnih uhodavanja u ovu vrstu aktivnosti, sada se i odgojiteljice vrlo vesele „izletima“, s posebnim veseljem planiraju aktivnosti za boravak djece, u njima pronalaze vlastito zadovoljenje izazova te proširenje spoznaje, i uživaju sve dobrobiti boravka na šumskom zraku. Svi zajedno jedva čekaju svaki slijedeći posjet šumi.
U ostalim objektima DV-a Zeko sve se češće svakodnevne aktivnosti organiziraju na otvorenom. Koristeći prirodne datosti dvorišta i okolice vrtića, i ovisno o razini suradnje s roditeljima, boravak na zraku sve je učestaliji i zimi.
U Dječjem vrtiću Zeko želimo potaknuti djecu da prihvate otvoreni prostor dijelom vlastite prirode, upravo kao što ih potičemo i na socijalne kontakte. Također želimo da planiranim i samoinicirajućim aktivnostima na svježem zraku djeca u potpunosti iskoriste sve dobrobiti boravka na otvorenom.

Ana Koren Friščić, mag.paed.
 na vrh straniceNaslovnicaVrtićiO namaZa klinceKontakt •  ©2019. Dječji vrtić Zeko.
Stranice izradio Infomodul