na naslovnicu

Naši vrtići
Dječji vrtić ZEKO - Varaždin
Križanićeva ulica 96
Tel. 042/260 713


Dječji vrtić ZEKO - Cestica
Dravska 2a
Tel. 042/725 118

Dječji vrtić ZEKO - Trnovec
Bartolovečka 70
Tel. 042/683 044


Dan zahvalnosti za plodove zemlje u DV-u Zeko u Trnovcu
 
Djeca iz DV-a Zeko iz Trnovca prigodnim su kratkim glazbenim programom i tradicijskim radionicama 25.10.2016.g. proslavila Dan zahvalnosti za plodove zemlje.

Aktivnost djece očitovala se posebno u sudjelovanju pri izradi trnovečke makovnjače, uz pomoć žena iz udruge Trnovečko srce i u šivanju jastučića i punjenju heljdinim ljuskicama (donacijom OPG-a Pocedulić).

Proslavi su prisustvovali župan varaždinske županije Predrag Štromar, načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec, Dragutin Vincek, pročelnik UO za poljoprivredu i zaštitu okoliša pri Varaždinskoj županiji, kao i drugi uvaženi gosti vrtića.

Ravnateljica vrtića Brankica Vidrač tom je prigodom zahvalila prisutnima:
"Drago mi je što se mogu zahvaliti članicama udruge žena Trnovečko srce na prikazu izrade trnovečke makovnjače, isto tako i OPG-u Pocedulić što nam je omogućena radionica izrade jastučića - lutkica od heljde.
Osim radionica ovo je prilika da se i ove godine zahvalimo Varaždinskoj županiji i općinama Trnovec Bartolovečki i Cestica na ponovnom tiskanju radnih listova „Šetnja varadinskim krajem“ koje su izradile naša stručna suradnica pedagoginja Ana Koren Friščić i odgojiteljica Ivana Mikulec, koji će i ove godine biti dostavljeni u sve vrtiće varaždinske županije."

O aktivnostima:
Na poziv Varaždinske županije ujesen 2014.g. započeli smo suradnju s ciljem pružanja mogućnosti za sudjelovanje djece u pripremi tradicionalnih proizvoda i za upoznavanje sa autohtonim pasminama životinja varaždinskoga kraja. U tu smo svrhu organizirali niz aktivnosti (sadnja, berba, gaženje, kiseljenje varaždinskog zelja, sadnja i berba buće, proces izrade bućinog ulja, upoznavanje heljde i njenih proizvoda, upoznavanje života sive pčele, njenog staništa i njenih proizvoda, sudjelovanje u brizi o kokoši hrvatici i zagorskom puranu, izrada varaždinskog klipiča, i danas izrada trnovečke makovnjače). Sve aktivnosti prate originalni radni zadaci za djecu predškolske dobi direktno povezani s aktivnostima u izdanju Varaždinske županije.
Sklop aktivnosti koje provodimo treću godinu dio su našeg programa građanskog odgoja - odgoja za ljudska prava, pri čemu se s posebnom pažnjom osvrćemo na uvažavanje prava djece na identitet i tradiciju u okviru razvojnih prava djece.
Djeca ovim aktivnostima stječu spoznaje o vrijednosti tradicionalnoga, kreću se u prirodnom okruženju dotičnih proizvoda, te ih uče prepoznavati kao „svoje“, vježbaju pripadnost zajednici, jačaju osobni identitet koji je pretpostavka za humane odnose s drugima i prihvaćanje sebe kao dio zajednice (učiti kako biti dio zajednice), međuovisnost s prirodom, a poseban naglasak stavljamo na aktivno sudjelovanje svakog pojedinca u skladu s njegovim mogućnostima, sve kroz igru kao osnovnu aktivnost predškolskog djeteta.
Ovakvim aktivnostima želimo potaknuti djecu da cijene trud i rad naših sugrađana uložen u očuvanje kulturne baštine, da pridaju pažnju domaćoj i zdravoj prehrani, ali ih i osnažiti da već od najranijeg doba donose informirane odluke i na tržištu sudjeluju kao kritički i obrazovani potrošači. akf

 na vrh straniceNaslovnicaVrtićiO namaZa klinceKontakt •  ©2019. Dječji vrtić Zeko.
Stranice izradio Infomodul