na naslovnicu

Naši vrtići
Dječji vrtić ZEKO - Varaždin
Križanićeva ulica 96
Tel. 042/260 713


Dječji vrtić ZEKO - Cestica
Dravska 2a
Tel. 042/725 118

Dječji vrtić ZEKO - Trnovec
Bartolovečka 70
Tel. 042/683 044


Radionica izrade trnovečke makovnjače
 
Danas smo u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu ugostili Udrugu žena Trnovečko srce. Članice Udruge djeci su tako približile još jedan autohtoni proizvod varaždinske županije – trnovečku makovnjaču.
Namjera nam je bila pružiti djeci priliku da upoznaju i iz prve ruke istraže ovaj autohtoni proizvod svojega kraja. Aktivnim sudjelovanjem u izradi trnovečke makovnjače (sa žigom izvornosti) oni su danas stekli prve i najbitnije spoznaje o vrijednosti tradicionalnoga, i dobili priliku naučiti kako te proizvode razlikovati od ostalih. Ovakvim aktivnostima želimo ih također potaknuti da cijene vrijednost tradicijskih proizvoda, trud i rad naših sugrađana uložen u očuvanje kulturne baštine, da pridaju pažnju domaćoj i zdravoj prehrani, ali i da već od najranijeg doba mogu donositi informirane odluke i na tržištu sudjelovati kao kritički i obrazovani potrošači.
Podsjećamo, na poziv Varaždinske županije ujesen 2014.g. započeli smo suradnju s ciljem pružanja mogućnosti za sudjelovanje djece u pripremi tradicionalnih proizvoda i za upoznavanje sa autohtonim pasminama životinja varaždinskoga kraja. U tu smo svrhu organizirali niz aktivnosti (sadnja varaždinskog zelja, gaženje varaždinskog zelja i kiseljenje, sijanje bućinih koštica, praćenje procesa rasta buće, proces izrade bućinog ulja, upoznavanje života sive pčele, kokoši hrvatice i zagorskog purana, izrada varaždinskog klipiča, i evo danas izrada trnovečke makovnjače). Sve aktivnosti prati brošura o autohtonim proizvodima koju je izdala Varaždinska županija, kao i originalni radni zadaci za djecu predškolske dobi direktno povezani s aktivnostima. Brošuru i radne zadatke Varaždinska je županija podijelila svim predškolarcima u županiji.
Kako je bilo na današnjem veselom druženju, pogledajte u galeriji na Dinamikomu.
AKF
 na vrh straniceNaslovnicaVrtićiO namaZa klinceKontakt •  ©2019. Dječji vrtić Zeko.
Stranice izradio Infomodul