na naslovnicu

Naši vrtići
Dječji vrtić ZEKO - Varaždin
Križanićeva ulica 96
Tel. 042/260 713


Dječji vrtić ZEKO - Cestica
Dravska 2a
Tel. 042/725 118

Dječji vrtić ZEKO - Trnovec
Bartolovečka 70
Tel. 042/683 044


Tarantule
 
4.veljače 2015.g. u posjet je predškolcima DV Zeko Trnovec došla Mateja, mlada teraristica (sakupljačica paukova i guštera). Djeca su ju s velikim nestrpljenjem dočekala, a pozvali smo ju kako bi nam pokazala životinje o kojima želimo znati više u okviru našeg projekta Kukci i paučnjaci. Ispričala nam je svašta o svojim tarantulama – razliku između ove dvije što je donijela, kako jedna plete mrežu a druga koja je ujedno i agresivnija –ne, kako ugriz tarantule djeluje na čovjeka, a kako ispuštanje njezinih dlačica, gdje žive.. Odgovorila je djeci na sva pitanja koja su ih zanimala, i svakom stolu za kojim su djeca sjedila, prišla i pokazala paukove.
Mateja je donijela terarij tarantule koja plete mrežu. Od straha tijekom putovanja, tarantula se uvukla u nju pa nije željela van.. Ljubazna Mateja pokušala ju je 'natjerati' da izađe, ali samo je provirila iz svoje neobične mreže, koju je Borna opisao 'ko da se nekaj razlilo'.
Vidjeli smo i 'bebu tarantulu' koja NE plete mrežu, agresivnija je, naraste do 20 cm, latinskog naziva Lasiodora Parahybana. Vidjeli smo i tarantulinu 'košuljicu' koju je skinula tijekom svog 'presvlačenja', kada joj je postala premalena (odbacuje kožu kao i zmija).
Nakon što im je ispričala najzanimljivije podatke koje su djeca pažljivo slušala, Mateja je svakom stolu zasebno pokazala tarantule izbliza i odgovarala na znatiželjna pitanja.
Nakon ovog uistinu posebnog iskustva, djeca su svoje doživljaje prenijela na papir, crtajući terarije olovkom, i zatim opisala i samostalno zapisala što su upamtili, što ih se posebno dojmilo.

Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje su djeca uz pomoć odgajateljica provela, te koje su još u planu, vezano za njihov ovogodišnji projekt.
 na vrh straniceNaslovnicaVrtićiO namaZa klinceKontakt •  ©2019. Dječji vrtić Zeko.
Stranice izradio Infomodul